What type are you?

What type are you?
Learn Something About Yourself. Don’t look at the answers at the bottom. Do the test first. This one’s a little different everyone. Okay, first get a piece of paper and label it from 1-10. Now remember, you need to take serious thought into these questions!

1. What is your favorite out of these three?
a. cat b. bird c. dog

2. What is your favorite color?
a. pink b. white c. black

3. Name a person of the same sex.

4. Name a person of the opposite sex.

5. Do you like the mountains or the beach better?

6. Do you like to watch the sunrise or the sunset?

7. What’s your favorite number from 1-10?

8. What is your favorite plant?
a. red rose b. fern c. a dead one

9. What is your favorite season?
a. Spring b. Winter c. Summer

10. Make two wishes.

************************************************************
************************************************************

Okay,
now for the results… … … .

1. a) cat: you love yourself the most.
b) bird: you like hearing yourself talk.
c) dog: you put others before yourself.

2. a) pink: you’re outgoing
b) white: you’re classical.
c) black: you’re living on the edge.

3. They are your lucky star.

4. You’ll become very, very close friends with them.

5. a) mountains: fast paced wedding.
b) beach: slow paced wedding.

6. a) sunrise: you’re a morning person and you get more done.
b) sunset: you are romantic and you fall in and out of crushes slowly.

7. The number you picked is how many it will take before you find your true love.

8. a) red rose: your life will be beautiful, but sometimes thorny.
b) fern: your life will be predictable and safe.
c) a dead one: your one sick person

9. a) spring: you’re hopelessly romantic.
b) winter: you’re a hugging kind of person.
c) summer: you’re a bare all kind person.

10. If you send this to:
a) 1 person, your 1st wish will come true.
b) 5 people both of your wishes will come true.
c) 10 or more people, including the person who sent this to you both
wishes will come true in two days
YOU HAVE 45 MINUTES!

Seindah hiasan adalah wanita solehah..

Perhiasan yang menjadi dambaan..

“seorang manusia bergelar nabi,manusia leleki pertama dicipta Allah, pernah menghuninya. Dia dimuliakan oleh semua makhluk termasuk malaikat, atas perintah Allah. Dia bebas menelurusi setiap ceruk menikmati keindahan yang tidak terperi. Namun ditengah keindahan syurga, jauh di sudut hatinya masih ada suatu kekosongan. Mengapa? Kerana tiada wanita menemaninya dalam menikmati keindahan syurga! Maka diciptakannya wanita sebagai pelengkap kepada nikmat syurgawi.

” Dunia adalah perhiasan dan sebaik-baik perhiasan ialah wanita solehah.”

Di dunia lagi bidadari mencemburui kesolehannya dan di akhirat bidadari sudi menjadi khadamnya.

Sebaliknya, jika hati dibawa jauh dari Allah, hilanglah kejernihan wajah dan jadilah dia duri yang menjadi punca kemelut serta kacau bilau. Apabila wanita lari dari ikatan Tuhan, maka terbukalah segala pintu yang akan menjerumuskannya ke lembah fitnah kehinaan. Hilanglah redup wajah yang menjadi dambaan dan yang terserlah ialah kecantikan palsu yang menanti untuk dieksploitasi oleh manusia buas yang menjadi hamba nafsu.

Ibarat bunga sejati dan bunga plastik. Jika bunga plastik disembur pewangi, harumnya lebih kuat daripada haruman bunga sejati…tapi haruman itu tidak kekal. Haruman bunga plastik bukan miliknya yang sebenar, ia haruman palsu yang bersifat luaran. Berbeza dengan keharuman bunga sejati yang bersifat dalaman dan kekal. Keharuman bunga sejati tetap kekal dimana saja ia diletakkan, di jambangan ataupun sekadar tumbuh di pingggir belantara. Sebaliknya bunga plastik tetap kaku, haruman palsunya akan semakin hilang walaupun tersusun indah di jambangan emas.

Wanita solehah yang hatinya terikat dengan Allah-si gadis dihiasi sifat sopan dan malu; si anak mentaati ibu bapa; srikandi dihiasi keberanian dan ketegasan yang penuh kesopanan serta prihatin terhadap suasana masyarakat; si isteri penuh ketaatan, kesetiaan dan kasih terhadap suami. Semuanya berteraskan rasa cinta kepada Yang Maha
Pencipta. Berbahagialah kaum Adam yang berjaya memiliki `perhiasan’ sejati ini kerana pastinya hidup akan terarah ke syurga. Syurga dunia yang disegerakan dan syurga hakiki yang kekal abadi.

Seorang wanita yang hatinya jauh dari Tuhan masih mampu menjadi perhiasan dunia yang digilai oleh segenap lelaki. Kecantikan dan lentoknya menjadikan hati lelaki tunduk semahu-mahunya sehingga sangggup berkorban segala-galanya-sutau perhambaan yang tersirat. Terpenjaralah hati kaum Adam yang memilih perhiasan`palsu’ ini.
Hati menjadi sempit dan di akhirat terseksa tanpa batas!

Wanita boleh memilih untuk menjadi `bunga sejati’. Wanita solehah yang membawa tenang. Wanita juga boleh memilih untuk menjadi `bunga plastik’. Wanita yang mengundang kemelut, kacau bilau dan kehancuran. Kita sentiasa ada pilihan… maka pilihlah. Kita hanya akan layak menjadi `bunga sejati’ jika hati tunduk kepada Tuhan. Bagaimanapun, Tuhan tidak pernah memaksa. Dia tetap agung walaupun kita sebagai hamba terus derhaka…Maha suci Allah yang telah memuliakan kita sebagai wanita. Daripadanya kita datang dan kepada-Nya kita akan kembali.

Sabda Rasullulah s.a.w yang bermaksud:

“Hendaklah kamu menasihati para wanita dengan sebaik mungkin, kerana sesungguhnya wanita itu dijadikan daripada tulang rusuk, sesungguhnya bahagian yang paling bengkok pada tulang itu ialah yang di sebelah atasnya; apabila kamu mahu meluruskannya patahlah ia, dan sekiranya kamu membiarkannya kekallah ia dalam keadaan bengkok. Oleh itu tolonglah kamu nasihati para wanita dengan sebaik-baiknya”
(Riwayat Bukhari, Muslim dan abu Hurairah)”

Salam Aidilfitri..

Ishh..tak sabarnya nak tggu esok..balik kampung!! yey..yey..malam ni balik Pantai Dalam n esok bermulalah trip balik ke kampung.Harap2 semuanya ok dan selamat sampai ke rumah dalam keadaan selamat.Awal2 pagi tadi tergezut gak bila bukak blog ada satu comment.aku ingat sapela,rupanya en.nan merangkap bos aku kat PLF ni.wah,ekpressnya tau blog aku walhal aku lum lagi siap update.kalau blog lama dulu aku tak publish kat public coz its very confidential.aku tak ready sebenarnya nak share apa yang aku tulis utk orang lain tau.but sometimes we need somebody to share our feelings.mana tau dengan cara ni kita boleh release sket ketensionan kita..betul tak?
Dalam 2-3 hari lagi nak raya dah.Bagi aku raya ni tak best la sangat.nak sambut pun tak excited.tak macam tahun lepas…tapi tahun ni meriah bagi family aku coz semua anak2 emak berkumpul.adik aku yang kat oversea pun dah balik so raya sakan la dia.balas dendam 4 tahun raya kat negara orang. baju raya wat sampai 5 pasang,mengalahkan budak2..tapi memang wajar pun kita sebagai umat Islam bergembira hari raya ni,hari kemenangan selepas sebulan melawan hawa nafsu.jangan terover sangat dah la.aku harap aidilfitri yg bakal menjelma akan memberi kebahagiaan dan kegembiraan yang tak ternilai pada aku walaupun aku tak tau di mana dan bila..sempena raya ni,ada satu lagu raya yang aku suka dengar tiap kali raya tapi tahun ni lagi aku suka dengar sebab dah terkena kat batang hidung aku.ahaks..

Pulanglah – Aishah

termenung ku sendiri memendam rindu tidak menentu

kasih suci murni yang kita bina habis hancur oleh kata fitnah

di pagi hari raya hati sayu mengenang dirimu

mudahnya dikau menggantikan aku

seolah cintaku tak berharga

apakah suratan aidilfitri satu titik akhir

sekian lama bercinta kau tiada di hari mulia

keampunan ku pohon sekiranya aku yang berdosa

pulanglah ku merindui sayang

ku menantimu di hari raya..

selamat hari raya kepada semua bloggers, kengkawan especially members of Perdana Library Foundation yang aku baru join 5 hari..ampun dan maaf dipinta..

friends and friendship

here are certain kinds of friends

who can so easily discuss all things,

who feel so utterly comfortable with each other,

see one another’s inner soul,

and keep faith when things go wrong.

 

For  friends like these,

thelength of time

they’ve been together

is unimportant in determining

how well they

know one another,

and distance means nothing,

for true friendship has

no boundaries.

 

 

If  we should ever grow apart

in time or distance —

today, tomorrow,

or in the days ahead —

our friendship will still

be embedded

in my mind,

my heart,

and my soul.

Regardless of where you are,

know that you have a friend

in me…

forever.

first and foremost..

hehe..hi there..my first ink on this blog. disebabkan blog lama dah terpadam dengan sendirinya so terpaksalah wat yang baru.sedey gak coz banyak yang tercoret kat situ especially time jadi student dulu.its ok,sekarang ni melangkah ke era blog baru.wakaka…tima kasih la pada bebudak volunteer PLF especially suzi yang tolong introducekan blog ni and then tolong ajar sekali..len kali tolong lagi.walaupun baru lagi join keje kat sini tapi dah rasa cam lama kenal..hope ukhwah ini akan berpanjangan..insyaallah…

A NIGHT TO REMEMBER..

 download.jpg

Alone, now I sit, wondering what happened to that night where you and I stayed together, and vowed to be with each other forever.

Alone, now I weep, no thoughts but you entering my mind. The pain in my heart stands alas, my dreams no more sublime.

A night without you, is like a night without stars. Alone, I sit, watching the window and waiting for you to arrive. The fresh white snow stays still, no tracks, no movement, no dark sky.

Alas the night is over, sleep o’ertakes me from the way. I stand in belief, stand in love, ready for another day.

Distraught words come from my lips, as tears fall from my cheeks. No more words, no more dreams, no more of being weak.

Stronger I stand, in love I see, a dream at hand, a night thats landed in me..