Nak dengar satu cerita?

Alkisah di suatu pulau kecil, tinggallah benda abstrak. Ada Cinta, Kekayaan, Kecantikan, Kegembiraan, Kesedihan dan sebagainya. Pada awalnya mereka hidup bersama-sama dengan aman dan saling memerlukan. Namun pada suatu hari, badai datang menghempas pulau kecil itu dan air laut tiba-tiba bergelombang dan menimbulkan ombak yang sangat besar dan akan menenggelamkan pulau itu. Semua penghuni di pulau itu segera berusaha menyelamatkan diri.

Cinta sangat bimbang kerana ia tidak pandai berenang dan tidak memiliki perahu. Ia berdiri di tepi pantai untuk meminta bantuan. Sementara itu air semakin naik membasahi kaki Cinta. Tidak lama kemudian kelihatan Kekayaan sedang mengayuh perahu.

‘Kekayaan! Kekayaan! Tolonglah aku!’teriak Cinta. Dengan segera Kekayaan pun menjawab, ‘Ohh! Maafkan aku Cinta’ kata Kekayaan. ‘Perahuku telah penuh dengan semua hartaku. Aku tak dapat membawamu bersama, nanti perahu ini akan tenggelam. Lagi pun tak ada ruang lagi untuk kau di perahuku ini’.
Cinta amat sedih sekali, namun kemudiannya dia melihat Kegembiraan melintasi di depannya dengan sebuah perahu.

‘Kegembiraan! Tolonglah aku!’teriak Cinta. Oleh kerana Kegembiraan terlalu gembira kerana dia telah menjumpai sebuah perahu, dia langsung tidak mendengari teriakan Cinta. Air semakin meninggi membasahi Cinta sampai ke paras pinggang dan Cinta semakin panik. Tidak lama selepas itu, lalulah Kecantikan di depannya.

‘Kecantikan! Bawalah aku bersamamu!’teriak Cinta

‘Wah, Cinta kamu sudah basah dan kotor. Aku tak boleh membawamu bersama. Nanti kau akan mengotorkan perahuku yang indah ini.’ sahut Kecantikan. Cinta amat sedih mendengarnya. Cinta mula menangis terisak-isak.

‘Apa kesalahanku, mengapa semua orang tidak mempedulikan aku?’ rintihnya sayu.

Ketika Cinta sedang menangis, lalulah pulak Kesedihan dengan perahunya.

‘Ohh, Kesedihan, bawalah aku bersamamu,’kata Cinta.

‘Maaf, Cinta. Aku sedang bersedih dan aku ingin bersendirian’ kata Kesedihan sambil terus mendayung perahunya. Cinta sudah mula putus asa. Air semakin naik dan akan menenggelamkannya. Cinta terus berharap agar dirinya akan diselamatkan orang. Dia berdoa kepada Tuhan. ‘Oh Tuhan tolonglah aku, apa akan terjadi pada dunia tanpa aku, tanpa Cinta?’.
Pada saat yang kritikal itu, tiba-tiba terdengar suara memanggilnya, ‘Cinta! Mari cepat naik ke perahuku. Cinta menoleh ke arah suara itu dan melihat seorang tua berjanggut panjang memutih sedang mendayung perahunya. Cinta pun naik ke perahu itu, tepat sebelum air menenggelamkannya.

Kemudian setibanya di pulau yang berhampiran, orang tua itu menurunkan Cinta dan segera meninggalkan pulau itu. Pada ketika itulah, baru Cinta sedar bahawa dia tidak mengetahui siapakah gerangan orang tua itu yang baik hati dan telah menyelamatkannya itu. Cinta segera bertanya kepada seorang penduduk tua di pulau itu, siapa sebenarnya orang itu.

‘Oh, orang tua tadi? Dia ialah Waktu!’ kata orang itu.

Cinta pun bertanya lagi. ‘Tapi mengapakah dia menyelamatkan aku? Aku tak kenal dia. Sedangkan kawan-kawan yang mengenaliku langsung tidak mahu menolongku,’tanya Cinta kehairanan.

‘Sebab, hanya Waktulah yang tahu betapa berharganya Cinta itu’ kata orang itu. Setelah itu fahamlah Cinta akan kepentingannya di dunia ini.

 Moral:
Adakah CINTA perlukan KEKAYAAN, KECANTIKAN, KESEDIHAN dan KEGEMBIRAAN?
 

Advertisements

6 thoughts on “Nak dengar satu cerita?

 1. ermmmm… cinta ye?
  kalau cinta tu ikhlas… tak kira lah apa pon, ianya akan berpanjangan.. kena ikhlas la…

  kalau kita tak ikhlas, apa kerja pon tak syok nanti…
  tu la dia…

 2. Cinta??panjang nak komen ni.Soalnya tanya hati.Cinta perlukan kekayaan??jawapannya ya dan tidak.Ya sebab cinta perlukan kekayaan@ harta.Harta penting untuk menjaga cinta.Tak ada harta pun susah gak.Boleh kah kita hidup dengan cinta je??Kecantikan??Orang kata cinta ni dari mata turun ke hati.Pada amnya, mata memandang lahiriah dari Jasmaniah.Hanya selepas itu,baru jasmaniah menjadi satu elemen dalam proses bercinta.So,tak boleh nafikan la pengaruh kecantikan ni.Kesedihan dan kegembiraan??Dua elemen ni perlu dalam cinta.Sebab dalam bercinta ni, kita akan tempuhi bermacam-macam pancaroba.Kita tak mampu lari dari perasaan ini selagi bernama manusia.Gembira bila rasa diri dihargai oleh orang yang kita benar-benar kasihi, sebaliknya rasa kecewa bila rasa cinta tak di hargai atau cinta putus di tengah jalan.Itu perkara normal.Yang paling penting kita sentiasa bersedia bila mana cinta datang menyapa ke lubuk hati dan bersedia bila cinta melangkah pergi meninggalkan kita.Waktu mengubah segalanya.Suatu hari nanti, kita pasti akan jumpa seseorang yang telah ditakdirkan untuk kita.Bersabar sahaja.

 3. nie yang maleh, kalau org penulis script nie masok, abes lah, panjang lebor le die nye tulih.. wei le…

  seorang pujangga menulih komen dalam nie.. wuihhhhh…
  bukan main lagi dia…

 4. tu la dia… ala abg kamarol nie…
  apa salahnya saya jadi GNR plak… tukor tukor le…
  itu la dia…

  saya nie pon baru ja lagi kat dunia blogging nie… tetiba ja ada nama miya zarah… hehe

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s