Petua Murah Rezeki

Petua untuk murah rezeki dan dijauhkan kesulitan Abu Yazid Al Busthami,pelopor sufi, pada suatu hari pernah didatangi seorang lelaki yang wajahnya kusam dan keningnya selalu berkerut.Denganmurung lelaki itu mengadu,”Tuan Guru, sepanjang hidup saya, rasanya tak pernah lepas saya beribadahkepada Allah. Orang lain sudah lelap, saya masih bermunajat. Isteri saya belum bangun, saya sudah mengaji. Saya juga bukan pemalas yang enggan mencari rezeki. Tetapi mengapa saya selalu malang dan kehidupan saya penuh kesulitan?”

Sang Guru menjawab sederhana, “Perbaiki penampilanmu dan ubahlah roman mukamu. Kau tahu, Rasulullah SAW adalah penduduk dunia yang miskin namun wajahnya tak pernah keruh dan selalu ceria. Sebab menurut Rasulullah SAW, salah satu tanda penghuni neraka ialah muka masam yang membuat orang curiga kepadanya.” Lelaki itu tertunduk. Ia pun berjanji akan memperbaiki penampilannya.

Mulai hari itu, wajahnya senantiasa berseri.Setiap kesedihan diterima dengan sabar, tanpa mengeluh. Alhamdullilah sesudah itu ia tak pernah datang lagi untuk berkeluh kesah. Keserasian selalu dijaga. Sikapnya ramah,wajahnya senantiasa mengulum senyum bersahabat.Raut mukanya berseri.Tak hairan jika Imam Hasan Al Basri berpendapat, awal keberhasilan suatu pekerjaan adalah raut muka yang ramah dan penuh senyum.Bahkan Rasulullah SAW menegaskan, senyum adalah sedekah paling murah tetapi paling besar pahalanya. Demikian pula seorang suami atau seorang isteri. Alangkah celakanya rumah tangga jika suami isteri selalu berwajah tegang.

Sebab tak ada persoalan yang diselesaikan dengan mudah melalui kekeruhan dan ketegangan. Dalam hati yang tenang, fikiran yang dingin dan wajah cerah, Insya Allah, apapun persoalannya nescaya dapat diatasi. Inilah yang dinamakan keluarga sakinah,yang di dalamnya penuh dengan cinta dan kasih sayang. Oleh itu sentiasalah tersenyum kerana ia bukan sahaja membuat wajah kita manis tetapi juga menyenangkan hati sesiapa sahaja yang melihatnya..

Advertisements

4 thoughts on “Petua Murah Rezeki

 1. betul tu kak uda,

  Nabi kita tu adalah seorang yang kuat imannya sehingga sanggup hadapi apa saja dugaan yang menimpa… Dia mmg sorang chekal dan tabah.

  itulah kekuatan Muhammad SAW…
  sentiasa redha dan senyum tu adalah satu chara pemanis muka dan penyeri hari kita.. umor akan muda sentiasa…

  elakkan lah selalu bermasam muka… tak elok tu…
  pagi2 datang kerja, kena senyum.. baru sronok bila kita dtg kerja…
  heheehehe.. senyum senyum senyum la uda…

 2. askum,senyum itu selain murah rezeki,nampak muda,hati bersih dan blh memanjangkan umur. cubalah kalau tak percaya ! t.ksh

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s