Ingat-ingat lupa..

Description:

 

 

ingat x bagi kanak2 yg membesar di zaman 80 an kita membesar dgn menonton G-Force, He-man, Transformers, Thundercats, Silver Hawk, Woody Woodpecker, Chipmunks and Mickey Mouse. Not to forget Ninja Turtles, Mask, Smurfs dan Voltron.
berus gigi time waktu rehat kat skolah rendah?… hmm, mesti pegang cawan warna-warni kan. mencangkung kat tepi parit dgn classmates semua kat sebelah…
ingat tak, misi kat skolah masuk kelas dgn list dentist appointment. pastu bunyi gigi member kite kene gerudi kat bilik sebelah. ada gigi yang berlubang, kene laa tampal.
ni sure korang igt… program minum susu di skolah. nak galakkan budak2 time tuh minum susu. sekotak 30 sen jek beb…
cikgu2 kalau nak denda, mesti guna pembaris panjang warna kuning tu. pukul tapak tangan… kan?
semangkuk mi sup ke, mihun sup ke, 30 sen jek kat kantin. Hankyu Jaya, Yaohan – shopping complex yang popular utk meluangkan masa dgn family. ni for those yg dok KL laa
time skolah menengah, korang sure beli kasut skolah Bata BM Turbo atau Pallas Jazz. ada yang suka kasut high-cut yang buatan china tu… ada yang suka stoking tebal laaa…
internet? email? mendalah ape tu? CD? ape tu? kaset tape penah laa dgr. tiket wayang pun 5 inggit je.
kite pegi kedai runcit, beli Chickerdis, Mamee , Kum Kum, UFO, O-Ya, Ding Dang chocolate balls yang ada mainan kat dlm die, ‘telur’ keras warna warni, ‘rokok’ chewing gum, KIKI Bubble Gum.
tak dilupakan, ‘Ti Kam’. bile dah abih exam, main Monopoly la, Donkey la, Happy Family laa dlm class.
tapi bunyi loceng laa yang paling best skali. boleh beli aiskrim ngan apek kat luar skola tuh…
lagi satu loceng masa nak pegi rehat. tinggal kan keje skolah, jom kita pegi makan. budak2 yg dpt Rancangan Makanan Tambahan (RMT) mesti kluar awal.
lagi satu yang seronok mase time Pendidikan Jasmani, PJ. main bola laa, rounders laa…
permainan kegemaran, main guli, batu seremban, penutup botol, batang aiskrim, ‘Pepsi Cola one-two-three’, ‘Police & Sentry’, kejar2 duduk…
kita hilangkan dahaga dgn aiskrim 10 sen. yang tube aiskrim, ada byk2 color tu. kalau nak makan, kene patahkan kat tengah2 die! lipat kertas kecik2, pastuh buat lastik. hmmm..ni pun kita main dulu ni. baling2 kapur laa.
hmm… budak2 kat university skarang, kebanyakan nye lahir thn 1987/88. skarang digelar ‘remaja’.
bagi diorg, diorg mane pernah dgr lagu ‘We Are the World, We Are the Children… ‘ dan lagu ‘Uptown Girl’ yang diorg tau, yg Westlife nyanyi… .bkn Billy Joel nyanyi…
bagi diorg, ada satu je Jerman kat dunia ni, dan ade satu je Vietnam.
AIDS wujud sejak diorg lahir.
CD pun wujud time diorg lahir.
Michael Jackson dah putih dah time tu.
Diorg percaya Spiderman dgn Incredible Hulk tu filem2 baru.
Diorg tak bley bayangkan skrin hitam putih utk sebuah komputer.
Diorg tak penah tau pun ‘Atari’ dgn ‘Game & Watch’.
Diorg tak percaya penah ada TV hitam putih… dan diorg skarang tak reti nak switch on TV kalau xde remote control.
dan diorg tak paham macam mane kite boleh survive dkt universiti tanpa handphone…

12 thoughts on “Ingat-ingat lupa..

  1. aaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
    ini topik yang sgt best dan baguz,….

    aku laher taun 1977… masa tu taun permulaan disco dan rero (earth, wind and fire, carefree, jackson 5 (1968), village people, latif ibrahim, hail amir, kak pah dan lain2 lagi la….zaman bell bottom tu…. rambut afro la…

    awal 1980an,
    cherita ‘Kami’ pon diterbitkan menampilkan sudirman (tookoo) dan kawannya din… best cherita tu beb.

    1984
    breakdance melanda tanah air seiring dengan grammy award, micheal jackson, the police, culture club, duran duran semua aku layan tu..
    masa tu TV3 baru diperkenalkan… ada satu program nama Solid Gold (cari sendiri apa rancangannya).

    1985
    zaman diperkenalkan kumbali pop yeh yeh, masa tu arwah m shariff ambek inisiatif buat konsert kenangan pop yeh yeh… 2 hari baru abes la… memang layan beb…
    taun nie jugak search keluarkan album pertama ‘cinta buatan malaysia’.

    1987
    search menang anugerah penyanyi berkumpulan terbaik.

    1989
    satu era di bawah kawalan muzik ROCK (real rock).. fenomena melanda sampai indonesia. isabella terdengar satu asia tenggara. search menjadi pujaan menggila.

    1990
    era 90an yang menampilkan fesyen GQ bermula dengan lagu2 rap… vanilla ice, mc hammer dan lain2 menjadi sebutan di mulut anak2 muda masa tu.

    1992
    taun nie adalah taun terakhir untuk budak2 form 3 ambek SRP… batch aku la nie…. taun depannya ditukar kpd PMR. 4u2c lancharkan album pertama … aku beli beb… fiona…
    ……

  2. waa..lengkap dengan tahun sekali tu..bagus la en.axl ni.nak tambah sket, era 90an tu kumpulan exist,kru tgh top giler masa tu..aku pun minat gak kat diorang..maklumla,masa tu yusri hensem lagi.hihi..

  3. zaman kanak2…dulu2 suka tgk cite gaban lwn resaksa dr plenet gorgom.pastu klu masih igt dulu mlm2 ade cite ninja,nama hero dia sasuka.abis satu kg jd ninja..masa tu mana kenal ps2,Xbox,sume benda “hand made”,sendiri bikin..layang2,gasing,senapang kayu,serunai daun kelapa,mcm2 lg la.bukan mcm bdk2 la ni,sume beli..x retinye diaorg buat sume tu..zaman kanak2 dulu mmg best.

  4. aku lak suker tgk gusti hulk hogan..
    pastu mancho man la..rick flair la..uish..memang besh la layan hogan spenda kuning tue..huhu..bestnyer kalu dapat balik zaman dulu2..

  5. aah la eagle,pastu ada sorang lagi kawan dia yang polis tu..tak ingat sape namanyer..kalau bab main,bebudak pompuan mesti main zero pain.ala lompat getah tu.kalau bulan pose main seremban,sebab takut penat lak kang main lompat2.pastu main masak-masak,abis semua rumput dijadikan sayur..hehe.memang best,zaman sekarang ni susah dah nak jumpa semua tu..

  6. Assalamualaikum.. nak tumpang sekaki la bagi komen..

    Saya lahir tahun 1979, yang saya ingat sangat, tahun 80an ada mainan paperdoll. Kertas yang ada gambar pompuan, ada baju dia print atas kertas keras. Mix and match la pakaian dia. Ada belon dalam tiub yang tiup pakai straw, pastu main letup-letup kat dahi😛

    Pastu ada Sesame Street (sekarang pun ada), tapi dulu takde Elmo, yang ada Big Bird, Cookie Monster ngan Ernie dan yang kepala lonjong kaler kuning tu. plus Count Drakula yang ajar tentang nombor. Ada rancangan Bingo dan 3..2..1.. Contact juga Square 1 Tv..

    Haa.. saya minat tgk cerita Meero Attack (betul ka ejaannya?) Cerita jepun tentang budak main bola tampar. Sebelum tu cerita Oshin.. tu yang saya tgh layan kat TV9 Isnin-Rabu. Mengimbau kenangan silam..

  7. betoi la ain..
    ingat lagi, banyak giler mainan paperdoll tu..
    comeynyer..macam tak caya lak, aku yang samseng ni maen paperdoll dolu2..huhu..

  8. haa.. mekacih huda🙂

    dulu-dulu syok, walau duit tak banyak tapi barang murah.. epok-epok/karipap harga seposen satu, mee kuah/ bihun 20 sen sepinggan, kueh bom secucuk (ada 3) baru 20 sen gak.

    Sekarang ni bagi singgit apa sangatlah yang dapat nak dibeli.. Bawak 50 hengget ke pasar pun cuma dapat buat lauk 2-3 hari je. Ish..ish..ish..

  9. eagle nie kan pompuan, mestilah ada lembutnya…
    kalau tak naya la…

    betul la kak ain,
    seringget tu bule beli cokodok 3 cucuk ja kat cyberjaya. satu cucok ada 4 ketui…tapi, ok la, pueh le jugak makannya…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s