Ramadhan-Hikmah dalam kesabaran..

Hikmah dalam kesabaran..

Bermulanya ramadhan bermakna tempoh praktikal aku di SKPJ(1) sudah hampir ke penghujungnya.Tak sabarnya nak habiskan lagi  seminggu di sini..Nasib baik dah habis observation dari lecturer, so rilek la sket.Tak dapat dinafikan,minggu kena observe..alahai, rasa cam tak bernafas langsung.Lesson plan kena cantik,portfolio kena kemas,jurnal kena updated..satu hal lagi kalau nak tau, aku sungguh la nervous bila mengajar orang lain tengok ni.Tapi hakikat pelajar intern,of course la kena observe.Kalau tak tak dapat la markah.

Itu belum lagi bab anak-anak didik aku yang `baik-baik` belaka.walaupun Cuma 7 orang je tapi berpusing gak otak ni layan karenah diorang.Bulan puasa ni makin menjadi-jadi diorang punya perangai.Yang suka merajuk,buat keje lambat,suka cakap mengarut..hari-hari la aku kena berleter ingatkan diorang `tak baik cakap camtu,dosa..`or `jangan bergaduh bulan puasa,nanti Allah marah` atau yang lebih kejam sket `cakap la macam tu,jap lagi cikgu stepler mulut tu!`..tapi takde la aku wat,kang tak pasal-pasal kena turun naik mahkamah lak.Nasib baik sabar itu indah..

Bila duduk sorang-sorang lepas sekolah,aku selalu terfikir,dah besar nanti apa la yang anak-anak didik aku ni jadi agaknya? Kalau mengira pun tak boleh macam mana nak menghadapi cabaran masa akan datang? Tiba-tiba terasa berat pulak beban kat bahu ni..Ya Allah,ikhlaskanlah hatiku dalam mendidik anak-anak bangsaku supaya terbuka minda dan hati mereka untuk menerima ajaranku..amin..

7 thoughts on “Ramadhan-Hikmah dalam kesabaran..

  1. biasalah kak uda,

    chegu chabaran dia macam gitula, nak ubah minda budak yang tak reti baca, nulih, ngire semua tu.. kepada yang pandei semua nie.

    tu semua dapat pahala tu. kak uda kena buktikan kerjaya nie menjadi pilehan utama bermula dari sekarang lagi…

    apa cherita widuna?

  2. berat tggjwb tu..harap ko tabah …bak kt ko td sabar itu indah..insya-Allah klu kite ikhlas suma akan baik2 je.. buat yg tbaik n sehabis daya..moga Allah permudahkan segala urusan ko…🙂

  3. huda..aku x dpt lg card dia..en abu yg daftarkan aku.. kt kedai vantage ..sg buloh..area umah aku tu..klu dah dpt kad ahli aku kasi tau ko eh.. x sangka aku en hilal minat..leh geng arr ngan dia..sukeeeeeeeeeeeeeeeeeeee

  4. ha yelah..aku ingat nak bagi hadiah camtu la utk besday dia tp thn depan la..hehe..

    satu citarasa la korang ni..dia bab2 camtu mmg la suka sangat..

  5. akak…orang pon br pas observe….cm nak pengshan bt preparation!!!huh…sib baik sume da setel….ol da best kak uda, dlm mendidik bebudak ni mmg memerlukan byk kesabaran….

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s