Sejarah?

Minggu yang sibuk..Minggu ni busy dengan sukan sekolah.Walauapapun aku lega sebab interview SPP dah lepas..Aku nak berkongsi sedikit tentang pengalaman sewaktu menghadiri temuduga yang lepas.Biasa la, perasaan nervous tu tak boleh nak digambarkan.dalam kepala aku dok hafal tentang isu-isu semasa macam NKRA,KPI,FPK dan macam-macam lagi la..Bila masuk dalam tu satu pun dia tak tanya.Yang dia tanya pasal kesultanan Melayu …apa beza antara kesultanan Perak dengan kesultanan Johor?..mak aihh..terkedu aku kat situ..puas la recall balik citer sejarah.mana la nak ingat,tu zaman sekolah yang dah lama ku tinggalkan..nasib baik teringat satu artikel yang kebetulan baru ku baca ,sultan Perak takde Tengku Mahkota berbanding negeri2 Melayu yang lain.Kat Perak ada Raja Muda je.lega bila tuan haji tu cakap jawapan aku betul.pastu dia lak yang terangkan kat aku pasal sejarah kesultanan tu.Malula..cikgu tapi tak tau sejarah..dari situ aku ambil pengajaran,walau siapa pun kita sejarah kena la gak amik tau terutamanya tempat kita sendiri.Dari sejarah kita tau susur-galur kita,berbangga dengan warisan kita.Jom kita bukak balik buku sejarah..

‘sejarah mengajar kita,menjadi lebih dewasa..meniti arus asmara..’ (ingat tak lirik lagu apa ni?)

2 thoughts on “Sejarah?

  1. Pingback: SMK BBU JB. | Adakah adil…… atau cukup setakat itu?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s