Mencari yang positif

Cuti 2 minggu dah nak habis.alala..malasnya nak kembali mengajar.Selepas kejadian 2 minggu lepas di mana aku di ‘persalahkan’ dan diperlekehkan’ di khalayak ramai oleh bos ku sendiri (best kan jadi bos,boleh sesuka hati marah dan mencari kesalahan orang bawahan),aku rasa down sangat.Lepas tu ada pulak yang menokok menambah..wah,cukup la asam garamnya..

Berhari-hari jugak la aku mencari yang positif daripada insiden yang negatif tu.Jatuh jugak lah airmata ni walaupun tidak kuzahirkan pada sesiapa.Memujuk hati sendiri kerana aku tahu,setiap pekerjaan itu ada bebannya,ada tekanannya.Saat-saat begini aku rindu pada masa silam kat ofis dulu.Walaupun pernah bergaji kecil tapi tidak pernah setension begini.Walaupun balik pukul 5.3o tapi sangat bahagia waktu itu.Balik rumah tak payah pening fikir kerja untuk hari esok,tentang perangai murid-murid yang setiap hari berbeza-beza ,tentang anak didik yang belum lagi boleh mengeja..

Bukan aku menyesal dengan jalan yang ku pilih,tapi inilah harga yang perlu ku bayar kerana memilih untuk MENDIDIK anak bangsaku..Tuhan,padaMu ku mohon sabar yang banyak,jadikanlah hati ini,hati yang kuat dan tabah dalam perjuangan ini..

megi sekawah..

*mak ngah,curik gambar ko.hehe..teringat memori meggi sekawah ni..dulu2 kat ofis lama saya,Shimie suka buat maggi banyak2 pastu panggil kami ramai2 makan kat bilik dia.maggi tu dia wat resepi sendiri,boh kicap+sos+cili padi..terangkat..maggi paling sedap yg pernah saya makan dan bekfes paing sempoi di PLF.what a memorable moment..

9 thoughts on “Mencari yang positif

  1. ala sedihnye bace entri mak ude kali ni…teringat nye mase kite bujang dulu kan…betul la, walaupun gaji sikit tp keje sgt hepiiiiii….x pe la, mak ude kan seorang yg tabah…sy kenal mak ude zayyan ni mcm mane org nye, x setabah mak ngah adam ni…huhuhu

  2. ye la mak ngah..dulu2 mkn pun kita share..dok rmh min yg pns tu..hehe..gi keje hr2 beli nasik lemak kat abg kat serdang tu..
    ye la kan,mak uda zayyan ni dr dulu mmg tak hbs2 mslhnyer..tapi life must go on kan..

  3. salam
    yaaaa… setiap drpd kita geng2 alumni pasti akan menyebut tentang berapa hepinya saat2 berada di PLF.. aku pecaya semua geng kita-kita mempunyai pendapat yg sama…

    chekgu myasara, tekanan di tempat keja merupakan permasalahan biasa yg menimpa setiap insan yg bergelar pekerja apatah lagi mereka yg berpangkat KULI-KUTIF.. jadi terima la dgn tenang segala chabaran demi untuk mencari sesuap nasik. terima kasih.

    p/s: nanti sy nk apply jadi kaunselor kat skolah sg. sumun.. hehe

  4. tima kaceh la kwn2 semua bagi aku semangat balik..
    hidup ni mcm2 ada..
    takkan sepanjang masa asyik manis jer kan..yg penting kiter la yg kena pandai cari penyelesaiannya..

    mari kita terus berjuang,demi sebuah kehidupan..

    • yaa.. tepat skali.. jgn putus asa, at least kita still ada keje..
      aku penah hilang kerja, jadi penganggur… betapa azabnya masa tu…
      jadi kerjalah demi mencari sesuap nasik.. tq tq…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s