Solat dengan anak kecil

Jumpa dalam FB.Sesuai untuk ibu-ibu yang ada anak kecik.Aku pun selalu hadapi situasi macam ni.Kalau time suami takde kat rumah dan si kecik tak mau ditinggalkan,solat jadi tunggang langgang baca mana yg wajib je.Takleh nak khusyuk bila anak dah menangis.Untuk panduan pada kaum ibu (bapa pun boleh jugak)..

4 thoughts on “Solat dengan anak kecil

  1. Thumb up chekgu myasara!!

    Aku pon tak tau psl ni, siap ada pergerakan letak bayi tu. kira bagus la entry ni untuk menambah ilmu agama. huhu..

  2. kali nie myasara telah mendapat pahala karna menyebarkan ilmu kepada kami bertiga… nanti aku nak cedok la entry nie post kat blog aku, pastu aku link kat FB plak… biaq geng geng aku dapat ilmu lagi…. hahahah macham multi level marketing la katakan…

  3. Adalah dibolehkan solat sambil mendukung anak yang masih kecil. Soalan sebegini telah ditanya kepada Syeikh Fauzan dan beliau telah menjawab seperti berikut:

    Maksudnya:
    Diharuskan mendukung anak kecil sewaktu mendirikan solat. Sesungguhnya Nabi saw telah mendukung Umamah binti Zainab r.a dalam keadaan baginda sedang solat. (riwayat Bukhori dan Muslim). Dan adalah Hasan dan Husain memanjat belakang Nabi saw ketikan baginda sedang sujud. (tamat jawaban syeikh Fauzan)

    Syarat yang perlu dipatuhi ialah jangan melakukan perkara-perkara yang boleh membatalkan solat seperti:
    1) Pastikan anak itu bersih dari najis. Perkara ini telah disebut oleh Imam an-Nawawi dalam kitab majmuknya.
    2) Kawal pergerakan. Jangan banyak bergerak sehingga hilang fokus (khusyu’).
    3) Dada sentiasa mengadap kiblat.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s