Potty Training Adam

Potty training anak teruna saya bermula apabila sudah mencecah usia 3 tahun.Sebelum itu aku dah try tak pakaikan diapers semasa dia tinggal dengan mak tapi kurang berjaya.Macam-macam aduan dari emak tentang keliatannya pergi ke toilet.Oleh sebab tak nak peningkan kepala emak jadi aku berhentikan dulu potty training nya.Sewaktu cuti sekolah apabila kami balik ke rumah abahnya di Rawang barulah aku dan suami praktikkan kembali latihan ke tandasnya.

Oleh kerana anak teruna ku itu sangat ‘baik’ maka aku telah menjangka betapa besar kesabaran yang aku perlu ada untuk melatihnya ke tandas.Langkah pertama kami belikan dia Little Potty dan ajar dia untuk gunakannya apabila terasa untuk kencing.Tapi nampaknya tidak berjaya Adam nampak macam tak selesa. Akhirnya he prefer wet himself..adoi la..dah satu keje mama kena mop satu rumah.

Lepas tu kami gunakan pendekatan masa.Maknanya setiap 10 minit kami akan ingatkankan dia untuk ke tandas walaupun dia tak terasa nak membuang pun.memang agak letih le sebab kena remind dan tanya dia selalu.Tapi agak berbaloi kerana telah menampakkan hasilnya.Adam sudah mula memberitahu apabila dia nak buang air kecil atau ‘popoo’.Tapi 3 hari je ok pastu dia dah mula rasa bosan dan mula rasa malas nak berkejar-kejar ke tandas.Dan mula merengek-rengek untuk dipakaikan diapers.Dua tiga kali juga eksiden terkencing kat seluar.Untuk permulaan, siang sahaja Adam tak pakai diapers tapi malam still pakai.

Bila Adam dah buat hal macam tu,aku pun dah ikut sama goyah.Penat dan geram sebab bukan dia tak boleh tapi tak nak buat.pastu abahnya  janji nak bagi kereta control kalau dia berjaya buat potty train nya.Siap tunjuk gambar lagi dalam internet.Dan cara itu memang berkesan perlahan-lahan.Bila dia mula nak buat perangai kami akan tunjuk gambar kereta itu.Seminggu kemudian Adam telah well trained without diapers succesfully!

Secara rasminya pada September 2012 Adam telah free diapers at all.Off course la mama+abah rasa gembira.Bukan senang nak suruh budak kecik ni.macam-macam karenah..Dan sebagai hadiahnya abah belikan control car flash & dash macam yang dijanjikan.Kopak poket abah tapi tak pelah,yang penting matlamat telah tercapai.Potty train setiap kanak-kanak tak sama tapi selalunya kalau girls selalunya lebih cepat dari boys. yang penting kita sebagai ibu bapa perlu bersedia dari segi mental dan fizikal.Ini cara saya melatih anak untuk ke tandas,cara parents yang lain mesti ada cerita tersendiri.So,good luck untuk mereka yang sedang potty train anak-anak..

IMG_3585

yeay..saya dah berjaya!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s